Recuperare Comisioane Bancare

Conform articolului 4 al.1 si 2 din Legea 193/2000,  clauza privind comisionul de risc/administrare reprezintă o clauză abuzivă, întrucât nu a fost negociată în mod direct şi individual cu împrumutaţii, în momentul semnării contractului de credit nu a existat posibilitatea reala de a influenţa existenţa sau conţinutul acestei clauze.

Având în vedere imposibilitatea negocierii clauzelor, coroborată cu vătămarea produsă prin perceperea abuziva şi nejustificată a comisionului de risc/administrare, convenţia de credit produce în detrimentul imprumutatilor şi contrar cerinţelor bunei–credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor.
Potrivit art. 75 coroborat cu art.76 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumatorului, contractele de credit pentru consum, precum şi toate celelalte condiţii aplicabile contractului trebuie să conţină clauze clare, corecte, care să nu determine interpretări echivoce ale acestora şi pentru înţelegerea cărora să nu fie necesare cunoştinţe de specialitate, iar la art. 77 se prevede că, în caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor interpretate în favoarea consumatorului.
În contextul legislativ actual, clientii bancilor care au inserate în contracte de credite comisioane de risc/ administrare pot introduce pe rolul instantelor judecatoresti competente cerere de chemare în judecata prin care pot obtine anularea/eliminarea aceste comisioane abuzive.
În acest sens, instantele judecatoresti pot dispune:
– constatarea caracterului abuziv al clauzelor contractuale inserate în contractele de credit si constatarea nulitatii absolute a acestor clauze;
– restituirea de catre banca a sumelor de bani incasate cu titlu de comision de risc/ administrare/ marja bancii;
– eliminarea acestor comisioane pentru viitor si diminuarea semnificativa a ratei si a debitului final.

Acte necesare:
-la cererea de chemare în judecata se vor atasa contractul de credit, actul aditional (daca este cazul), scadentarul, extrasul de cont, copie carte de identitate;
– cererea de chemare de judecata în legatura cu cele mentionate mai sus este scutita de plata taxei judiciare de timbru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *